Tarım, Avcılık, Balıkçılık Sektörü Haberleri

Su Ürünleri Fakülteleri Dekanlar Toplantısı Yapıldı

Su Ürünleri Fakülteleri Dekanlar konseyi 21.01.2014 tarihinde Ankara Üniversitesi` nde toplanarak aşağıdaki kararları almıştır.
Su Ürünleri Fakülteleri Dekanlar Toplantısı Yapıldı
Toplantıda ele alınan ve YÖK’e iletilmesine karar verilen konular aşağıda sunulmuştur:

1.      2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında İstanbul ve Ege Üniversiteleri Su Ürünleri Fakültelerine 40, diğer üniversitelerin Su Ürünleri Fakülteleri, Deniz Bilimleri Fakülteleri, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakülteleri ve Ziraat Fakülteleri Su Ürünleri Bölümlerine 25 lisans öğrencisi kontenjanı verilmesi konusunda görüş birliğine varılmıştır.

2.      Su Ürünleri Meslek Kanunu’nun yürürlüğe girmesi konusunda süreçlerin hızlandırılması gerektiği vurgulanarak, kanun taslağının son şeklinin Dekanlarla paylaşılması istenmiştir.

3.      Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan Su Ürünleri Kanunu taslağında Dekanlar Konseyi görüşlerinin dikkate alınması konusunda gerekli kararlılığın gösterilmesine karar verilmiştir.

4.      Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin istihdam artırma çalışmalarına, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri ve özel sektör düzeyinde görüşmelerle devam edilmesine karar verilmiştir.

5.      YÖK tarafından su ürünleri eğitimi veren bütün fakültelerin talep ettiği araştırma görevlisi ve öğretim üyesi kadroları izinlerinin verilmesi istenmiştir.

6.      Bazı Veteriner Fakültelerinde, Su Ürünleri Sağlığı konusunda lisans üstü program açılmasının sakıncalı olduğu ve izin verilmemesi gerektiği talep edilmektedir.

7.      Önceki YÖK Başkanlarının Su Ürünleri Fakültelerinin kapatılacağına dair yaptıkları açıklamaların zararlarını bertaraf etmek için, YÖK Başkanımızın, ulusal bir kanalda Su Ürünleri eğitimine önem verdiklerini ve daha kaliteli su ürünleri mühendisi yetiştirilmesi için Fakültelerin destekleneceğine ilişkin açıklama yapması talep edilmektedir.

8.      2023 yılında 300.000 ton yetiştiricilik üretimi ve 3 milyar $ ihracat hedefleyen su ürünleri sektörünün bu hedefe ulaşabilmesi için yıllık 300 adet su ürünleri mühendisine ihtiyaç duyacaktır. Ayrıca, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarında, Türkiye’deki bütün iç su ve denizel alanların sürdürülebilir yönetimi bağlamında su ürünleri mühendislerine duyulan ihtiyacın kabul edilmesi önemli bir adım olacaktır. Bu nedenle, Su Ürünleri Fakülteleri’nin geleceğin önemli Fakülteleri arasında olacağının bir kez daha vurgulanması ve su ürünleri mühendislerine her geçen yıl daha çok ihtiyaç duyulacağının kamuoyuna bütün iletişim araçları kullanılarak anlatılması gerekli görülmüştür.

Saygılarımızla arz ederiz.