Ağaç İşleri, Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sektörü Haberleri

Hurda kağıt fiyatı düşmesi kağıt toplama işini sekteye uğratıyor...

Kağıt fabrikalarının aralarında anlaşarak piyasada fiyat baskısı kurduğunu belirten TÜDAM Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özmüş, iç piyasada fiyatı düşen hurda kağıt toplama işinin sekteye uğradığını söyledi.
Hurda kağıt fiyatı düşmesi kağıt toplama işini sekteye uğratıyor...
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) 13 Haziran 2011 tarihinden itibaren hurda kağıt ihracatını en az 3 kağıt üreticisinden onay alma şartına bağlaması sonrasında, kağıt fabrikalarının aralarında anlaşarak piyasa üzerinde fiyat baskısı kurduğunu ileri süren Değerlendirilebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği (TÜDAM) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özmüş, ihracat da yapılamadığı için iç piyasada fiyatı düşen hurda kağıt toplama işinin sekteye uğradığını savundu.
Rekabet Kurulu'nun 8 Temmuz 2013 tarihindeki toplantısında Türkiye'de atık kağıdı işleyen 7 fabrikanın, atık kağıt ihraç etmek isteyen teşebbüslere ihracat için gerekli belgenin verilmesine yönelik olarak birlikte hareket ederek, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. Maddesi'ni ihlal ettiğine karar verdiğini aktaran Özmüş, "Rekabet Kurulu kağıt fabrikalarını incelemeye aldı. Hepsine aynı anda baskın yaptı, aralarındaki yazışma ile suçlu oldukları kararını aldı ama 3 sene süre verdi. Yani bir anlamda 'aferin devam edin' dedi. Kurulun verdiği süre sona erdi. Bizim talebimiz rekabete aykırı bu uygulamanın artık sona erdirilmesi. Hurda kağıttan ekmek yiyen 1 milyonu aşkın insana yapılmış inanılmaz bir haksızlık" diye konuştu.

Hurda kağıt toplanmıyor


Özmüş, 2010 yılında hurda kağıdın tonu 500 TL'ye satılırken, DTM'nin 2011'de ihracatı şarta bağlamasından sonra uluslararası piyasa ile Türkiye'deki fiyatların ayrıştığını belirterek, "Hurda kağıt fiyatı şu anda Avrupa'da 450 TL civarındayken Türkiye'de 300 TL. Kağıt para etmediği için hurda kağıt toplanmıyor. Kağıt fabrikaları kağıt bulamadıklarını iddia ediyorlar. Bu durumun nedeni fiyatlar yüzünden kağıdın toplanmaması. Oysaki 5 milyon ton hurda kağıt ortaya çıkıyor. Bunlar çöplüklere gidiyor. Fiyat 450 TL olsa bir tane kağıt yere düşmez. Almanya yüzde 60'ını geri dönüştürüyor. Türkiye'de bu oran yüzde 40. Yani bu kağıt toplanabilir. Atık kağıdın yüzde 55'ini sokak toplayıcıları tarafından, yüzde 20 marketlerden ve yüzde 25 de sanayiden toplanıyor. Yüzde 55'lik kısmı şu an toplanmıyor. Sokak toplayıcıları şu an kilogramını 20 kuruşa satıyor bize" dedi.

Avrupa'da 500 Türkiye'de 300 lira


Özmüş, kağıt ihracatının, kağıt üreticilerinin onayının alınması şartına bağlanması ile kağıt toplayıcılarının çok zor duruma düştüğünü, uygulamadan sonra Türkiye'de hurda kağıt piyasasının Avrupa'daki piyasadan farklılaşmaya başladığını söyledi. Özmüş, sözlerine şöyle devam etti: "Piyasa Avrupa ile eşdeğer olmalı. Hurda kağıdın bir piyasası var, çok cüzi düşük ya da yüksek olabiliyor. Ancak iki yıl önce ihracata kısıtlama gelince bu durum değişti. Ekonomi Bakanlığı'nın düzenlemesi ihracat yapmak için 3 tane kağıt üreticisinden 'hurda kağıda ihtiyacım yoktur' yazısı alma şartı koydu. Bu durumda ihracat fiili olarak durmuş oldu. Hurda kağıdı alan üreticiler aralarında anlaşarak fiyatları düşürdüler. Avrupa'da 500 TL olan fiyat, bizde 300 TL'ye kadar geriledi. Rekabet Kurulu yaptığı incelemede bu durumu tespit etmiş oldu. Türkiye'de 2.5 milyon ton kağıt üretilirken, 5 milyon ton hurda kağıt toplama imkanı varken, yurtdışından hurda alıyoruz. Fiyatlar düştüğü için kağıt toplanmıyor ve hammadde olabilecek atıklar, çöp depolama alanlarına atılıyor. Bu da ekonomik anlamda çok ciddi bir kayıp."